top of page
  • Foto van schrijverMickey Scherer

Goede dingen overslaan? Ben je gek!

“Misschien moeten we kerst overslaan”, verzuchten wetenschappers en deskundigen in diverse praatprogramma’s. In mijn zakelijke en privé omgeving zie ik verschillende reacties daarop: van berusting, in de weerstand schieten tot het zoeken naar de mogelijkheden binnen de beperkingen. Hoe verhoud je jezelf als individu/ als team/ als organisatie met de beperkingen die je soms voelt? Hoe kom je door de muren van je eigen denken heen?


Perspectief houden, krijgen en geven vraagt training. Mentaal en op daadkracht. Het vraagt om ruimte maken voor een andere kijk, een ander verhaal. Een verhaal dat omgaat met het “uitzichtloze”, tegen de stroom in. Symbolisch daarvoor is deze engel op de onderstaande foto. Een engel die een verrassende boodschap van uitzicht in zich draagt in de adventsperiode.


We kennen allemaal dit soort engelen. Soms zijn ze onze aardse #Perspectiefkijkers, ze geven op een onverwachte verrassende wijze doorgang in je denken. Niets zweverigs, juist met de voeten op de aarde. Een mooi aards voorbeeld vind ik de actie van een Kerstwensboom van en kerkelijke gemeente en lokale zakelijke netwerken centraal in het dorp. Mensen kunnen wat wensen, iets van zichzelf geven (een wandeling, iets langsbrengen, een muzikale/creatieve bijdrage enz.). Maar ook de plek waar je iets mag vragen als je dat nodig hebt.

Zakelijk zie ik attente vitaliteitsacties voor de medewerkers. En veel creativiteit in het online aanbieden van mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en om de gesprekken dwars door het hele bedrijf heen aan te moedigen.


Ik kan het onzekere waar ik voor sta tegemoet zien door…

Wie we zijn krijgt in deze tijd meer waarde dan wat we zijn en doen. We zijn niet de uitgebreide diners, het (verplichte) samenkomen, de borrels, de uitjes. Wie zijn we wel? Wat hebben we nodig? De voorbeelden hierboven illustreren steeds de drie universele psychologische basisbehoeften van mensen. Juist zo belangrijk in tijden van onzekerheid:

1. We bepalen wat we zelf doen (in omstandigheden)

- autonomie

2. We voelen ons geliefd en verbonden met anderen - verbinding

3. We doen de dingen waar we goed in zijn – waarde toevoegen


Wat kan jij/ jouw team/ jullie organisatie doen om hierop ludieke of mooie wijze invulling aan te geven?


Als je leuke ideeën hebt hoe je ook op een werkplek deze drie basisbehoeften kunt vervullen, kun je ze misschien delen? Een soort LinkedIn deel- en inspiratieboom.


Bronnen: Juke Hudig, schilderij Hemelbode van Juke Hudig, Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2002). Overview of self-determination theory: An organismic dialectical perspective, ds. Teun Kruijswijk Jansen eerste advent 2020, diverse mensen bij de organisaties waar ik voor werk.


P.s. #DePerspectiefkijkers is onderdeel van www.commicksense.nl. Mijn persoonlijke missie is om daar waar mens en organisatie vastlopen, ze weer tot beweging aan te zetten. Dat doe ik o.a. door organisatie-, team en individuele coaching en ontwikkelingssessies voor leidinggevenden gezamenlijk te ontwikkelen en te geven. Samen met andere perspectiefkijkers binnen en buiten het bedrijf. Misschien ook wel met jou.

52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page